Effect begroeiing en verharding op gevoelstemperatuur

22 oktober 2020

Nelen & Schuurmans heeft voor heel Nederland de gevoelstemperatuur berekend aan de hand van gemeten luchttemperatuur, zonnestraling (schaduw) en luchtvochtigheid. Hiervoor is gebruik gemaakt van de gegevens van KNMI station De Bilt op 1 juli 2015; deze dag was een representatieve hete dag. Eén en ander heeft geresulteerd in een PET-hittestresskaart (afbeelding 1). PET staat voor Physiological Equivalent Temperature.

Er kan met een goede resolutie ingezoomd worden op de locatie die men wil bekijken. Ook is het mogelijk een adres in te typen om bij de gewenste locatie te komen. De PET is te vinden via hittestress.nu.

In het verlengde van de PET-kaart ontwikkelt Nelen & Schuurmans met aantal gemeenten, waaronder de gemeente Veenendaal een zogeheten Hittestress-tool. Met deze tool kan men eenvoudig zelf bomen, groen, water en (half)verharding op de kaart intekenen om te kijken wat het effect hiervan is op de gevoelstemperatuur (zie afbeelding).

Het effect wordt zichtbaar door het schuifje te bewegen: wanneer het schuifje naar rechts staat, ziet men de oude situatie en wanneer deze naar links staat de nieuwe situatie. Door op een locatie te klikken wordt bovendien de gevoelstemperatuur voor beide situaties weergegeven. Het is daarmee een interessante tool om te gebruiken bij het toetsen van ontwikkelingen of als communicatiemiddel.

Gemeenten die mee willen doen aan de verdere ontwikkeling van de tool kunnen zich uiteraard melden bij Nelen & Schuurmans.Er zitten weliswaar kosten aan verbonden, maar hoe meer gemeenten mee doen hoe beter de kosten kunnen worden verdeeld

Bijdrage van platformlid: